poniedziałek, 11 maja 2015

Inwestycja w mąkę - czyli dlaczego warto mieć zapas mąki w spiżarni.

Tego produktu na pewno nie powinno zabraknąć w naszej spiżarni i powinniśmy mieć go w ilości ok 4 paczek na miesiąc. Kiedyś był to podstawowy produkt w każdym gospodarstwie domowym, obecnie ludzie przyzwyczaili się do kupna gotowych produktów z dyskontów. Mąka nad gotowym produktem ma jedną przewagę, wszechstronne zastosowanie i dłuższy termin zdatności do spożycia. Dla przykładu kupując makaron mamy tylko makaron, natomiast mając 1kg mąki mamy szerokie pole manewru część możemy wykorzystać do zrobienia smacznych naleśników, trochę wykorzystamy do obtoczenia ryby przed smażeniem, a pozostałą część użyjemy do wypieku małej pizzy. Dodatkowo z mąki i jajek możemy
przyrządzić własny makaron, kluchy puszczane, pierogi leniwe. A w dodatku kiedy przyjdzie nam apetyt na coś słodkiego możemy wykorzystać mąkę do wypieku ciasta, pączków lub chruścików. Także warto trzymać w spiżarni mąkę bo jak nas dociśnie kryzys to na pewno ją wykorzystamy.

Warto oczywiście kupować mąkę z długim terminem ważności i najlepiej kupować jak najtaniej przed żniwami podobnie jak cukier i inne produkty rolne. W razie nieurodzaju lub słabych żniw będziemy wtedy posiadać w naszej spiżarni produkty po niższej cenie oszczędzając tym samym pieniądze i zyskując w stosunku do klienta, który będzie kupować na bieżąco po 1 paczce. Ważne aby zadbać o odpowiednie składowanie mąki w słoikach lub pojemnikach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz